Zwendel

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook. In Zwendel leveren elf binnen- en buitenlandse fraudeurs het overtuigende bewijs dat er veel ingenieuze manieren zijn om ons op te lichten.

Maar waarom weigeren overheden soms evidente fraudegevallen – het gaat niet zelden om miljarden – aan te pakken? Zijn ze bang dat er politieke koppen rollen, zoals in het geval van Reinder Zwolsman of de bank Gebr. Teixeira de Mattos? Bij beide gevallen waren opvallend veel oud-nazi’s betrokken en politieke schandalen lagen op de loer: ook de naam van prins Bernhard zong rond…

De bank van het Vaticaan was een topexpert op het gebied van geld witwassen en ze kende de weg naar de offshore geldparadijzen. Maar de Vaticaanbank voor de rechter slepen lag in Italië politiek té gevoelig. De maffia, ook bedonderd door de bank van de paus, nam het recht in eigen hand en hing Roberto Calvi, de ‘bankier van God’, op onder een brug.

Het BCCI-schandaal behoort met een zwendel van 20 miljard dollar tot de wereldtop. Maar ook in de drugshandel, de prostitutie, de wapenhandel en het omkopen van politici en geheime diensten was deze Pakistaanse bank onovertroffen. Directeur Abedi, een vriend van prins Bernhard, financierde de eerste ‘islamitische atoombom’, waarvoor de techniek deels bij Urenco in Almelo was gestolen. De CIA (en onze BVD) waren van de spionage op de hoogte, maar lieten de spion ongemoeid. De banden met de BCCI waren te nauw. Pakistan verkocht de nucleaire techniek door aan Noord-Korea, Iran en Libië. Schurkenstaten danken hun kernbommen mede aan Nederland.