Boeken van Gerard Aalders

Oranje Zwartboek

Waarom is ons koningshuis zo populair? Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Waarom genieten de Oranjes de status van popsterren? Waaraan hebben ze die verering verdiend? Ligt het aan hun prestaties? Hun capaciteiten?

Lees verder >>

Leonie (heruitgave)

In 1925 vestigt Leonie Pütz, 24 jaar oud, zich in het Amsterdam van de roaring twenties. Dankzij haar acteertalent weet deze bedwelmende schoonheid, afkomstig uit het Duitse Aken, vrijwel direct door te dringen tot de top van het Nederlandse toneel en speelt daar met de grootste namen van deze tijd.
Lees verder >>

Het Instituut

In de zeventien jaar dat hij verbonden was aan Het Instituut kreeg historicus en onderzoeker Gerard Aalders veelvuldig een spreekverbod opgelegd. De resultaten van zijn onderzoekswerk waren niet iedereen welgevallig. Niet alleen ‘Den Haag’ trachtte hem tot zwijgen te brengen, ook prins Bernhard poogde – direct of via minister-president Wim Kok – de auteur zijn wil op te leggen.
Lees verder >>

Bernhard. Alles was anders

Prins Bernhard von Lippe Biesterfeld (1911 – 2004) had een buitengewoon hoge dunk van zichzelf. Hij slaagde er meesterlijk in het Nederlandse volk in zijn verzetsavonturen, wonderbaarlijke werken en nobele daden te doen geloven.
Lees verder >>

Wilhelmina. Mythe, fictie en werkelijkheid

Terwijl haar koningschap nog steeds met talloze raadsels is omgeven was Wilhelmina (1880 – 1962) als koningin razend populair. Voor haar dood liet ze welbewust documenten vernietigen die dit positieve imago konden aantasten. Historici roemen Wilhelmina’s standvastigheid, haar moed en onverzettelijkheid. Met haar ferme toespraken voor Radio Oranje zou zij Nederland door de Tweede Wereldoorlog hebben gesleept. Haar kordate optreden zou ons land van een prominente plaats in het geallieerde bondgenootschap hebben verzekerd.
Lees verder >>

Zwendel

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook. In Zwendel leveren elf binnen- en buitenlandse fraudeurs het overtuigende bewijs dat er veel ingenieuze manieren zijn om ons op te lichten. Maar waarom weigeren overheden soms evidente fraudegevallen - het gaat niet zelden om miljarden - aan te pakken? Zijn ze bang dat er politieke koppen rollen, zoals in het geval van Reinder Zwolsman of de bank Gebr. Teixeira de Mattos? Bij beide gevallen waren opvallend veel oud-nazi's betrokken en politieke schandalen lagen op de loer: ook de naam van prins Bernhard zong rond...
Lees verder >>

'Weg met de koning!' Majesteitsschennis in Nederland

Waarom omarmen wij ons Koningshuis, maar lachen we als Youp van `t Hek, Hans Teeuwen of LuckyTV de draak steken met Willem-Alexander of Máxima? Wat zij zich tegenwoordig kunnen veroorloven, was honderd jaar geleden goed voor een forse gevangenisstraf. Koning Willem I stelde belediging van het Koningshuis strafbaar omdat hij niet tegen kritiek kon. Daarmee borduurde hij voort op wetgeving die al in het oude Rome menigeen letterlijk de kop kostte.
Lees verder >>

Gifgas, Ziektekiemen & Oorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst op grote schaal gifgas gebruikt. Veel minder bekend is dat toen ook al biologische wapens werden ingezet. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak beschikten beide kampen over enorme voorraden gifgassen en biowapens. De technieken om de dodelijke wapens naar hun doel te geleiden waren bovendien spectaculair verbeterd.
Afgezien van Japan, dat gas- én biowapens (pest en cholera) tegen China inzette, hebben de andere oorlogvoerende landen geen gifgas of biologische wapens gebruikt. De intrigerende vraag is: waarom niet?
Lees verder >>

Niets was wat het leek

In 1936 haalde Nederland prins Bernhard, de verloofde van prinses Juliana, binnen als een godenzoon. De mythevorming rond deze bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde jongeman begon direct.
Lees verder >>

Gevecht met de tijd

Hoe oud is moeder Aarde? Tot in de zeventiende eeuw wisten onze voorouders zeker dat ze op 22 oktober 4004 voor Christus was geschapen. Uitgangspunt was het Bijbelse scheppingsverhaal. Wie daaraan durfde te tornen had kans om als ketter op de brandstapel te eindigen.
Lees verder >>

Klein republikeins handboek

Of men nu monarchist is of de republiek aanhangt (of er ergens tussenin bengelt): het is zonder twijfel wenselijk om de bezwaren en voordelen van de beide staatsvormen onder ogen te zien.
Lees verder >>

Het Lockheed-schandaal

Het Lockheed-schandaal dat in 1975-1976 aan het licht kwam, bracht de regeringen van een aantal West-Europese landen, Azië en het Midden-Oosten in de grootst mogelijke verlegenheid. ‘Lockheed’ sproot voort uit ‘Watergate’, dat andere schandalencomplex dat in 1974 voor het gedwongen aftreden had gezorgd van president Richard M. Nixon.
Lees verder >>

WikiLeaks

De wereld is in de ban van WikilEaks, de internetspreekbuis van Julian Assange. Voor velen is Assange een held van het vrije woord, een toonbeeld van de betrokken wereldburger die zich met overheidszaken bemoeit en misstanden aan het licht brengt.
Lees verder >>

Bernard zakenprins

Zijn voortdurende jacht op geld dreef prins Bernhard onafwendbaar in de armen van illegale wapenhandelaren, obscure zakenlieden en louche bankiers.
Lees verder >>

Kartels

Kartels zijn verboden. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete van vele honderden miljoenen euro's tegemoet zien. Toch waren kartels tot voor kort overal ter wereld, met uitzondering van de Verenigde Staten, populair.
Lees verder >>

De prins kan mij nog meer vertellen

Tijdens zijn lange leven groeide prins Bernhard uit tot een legendarische figuur. Op innemende wijze oogstte de prins niet alleen roem als ambassadeur van het Nederlandse bedrijfsleven maar ook als de sympathieke vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland.
Lees verder >>

De Bilderberg-conferenties

De Bilderberg-conferenties is een onthullende studie naar het functioneren van een van de meest intrigerende geheime organisaties ter wereld.
Lees verder >>

Operatie Safehaven

Operatie Safehaven is het verhaal van een wereldwijd web dat de Duitse industriële kartels sponnen, de pogingen van de Amerikaanse regering om die netwerken bloot te leggen én de inspanningen van de Amerikaanse trusts om dat te dwarsbomen.
Lees verder >>

Leonie

In 1925 vestigt Leonie Pütz, 24 jaar oud, zich in het Amsterdam van de roaring twenties. Dankzij haar acteertalent weet deze opvallende schoonheid, afkomstig uit het Duitse Aken, vrijwel direct door te dringen tot de top van het Nederlandse toneel, waar ze optreedt met de grootste namen van die tijd.
Lees verder >>

Een doeltreffende databank

Praktische, overzichtelijke handleiding voor het opzetten van een databank. Met goede begeleiding en tips voor het zoeken, ordenen, sorteren, filteren, schikken en herschikken, relateren, koppelen en het gebruik van boleanen.
Lees verder >>

Eksters

Mei 1940. In de kluizen van De Nederlandsche Bank ligt 146 duizend kilo goud opgestapeld. Als eksters doken de Duitsers op deze schitterende schat.
Lees verder >>

Berooid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Nederlandse joden systematisch van al hun bezittingen beroofd. Na de oorlog was het de taak van de regering om zo veel mogelijk van die eigendommen te restitueren.
Lees verder >>

Roof

Dit boek toont aan dat de beroving, die de nazi's stelselmatig probeerden te camoufleren, totaal is geweest. Aan bod komen vragen als: wie kocht de geroofde spullen?, waar bleven ze?
Lees verder >>

De affaire Sanders

Hoe Sanders, hoofd van de voorloper van BVD en AIVD, het veld moest ruimen. Smeuige verhalen over corruptie, spionage en misdaad in het naoorlogse Nederland.
Lees verder >>

Zaken doen tegen elke prijs

In 'Zaken doen tegen elke prijs' wordt de geheime collaboratie van neutrale landen met Hitler-Duitsland, een tot dusver duister aspect van de Tweede Wereldoorlog, belicht.
Lees verder >>

Swedish Neutrality and the Cold War, 1945 1949.