Operatie Safehaven

Kruistocht Tegen Het Vierde Rijk

Operatie Safehaven is het verhaal van een wereldwijd web dat de Duitse industriële kartels sponnen, de pogingen van de Amerikaanse regering om die netwerken bloot te leggen én de inspanningen van de Amerikaanse trusts om dat te dwarsbomen.

Op 10 augustus 1944 kwamen de Duitse topindustriëlen en nazi-bonzen in een geheime vergadering bijeen. Centraal stond de vraag hoe ze de Duitse dochter-bedrijven, die over alle continenten waren verspreid, voor confiscatie konden behoeden. Ook na de Eerste Wereldoorlog was de Duitse industrie er al in geslaagd in het buitenland ‘ondergronds’ door te werken. Nederland was een van de landen die als wijkplaats dienden. De geallieerde inlichtingendiensten kregen spoedig lucht van de Duitse plannen. Om voor altijd af te rekenen met het gevaar van een Vierde Rijk, werd ‘Operatie Safehaven’ geboren.

Doel was het opsporen en vernietigen van het Duitse economische oorlogspotentieel, waar ook ter wereld. Achter de schermen deden Amerikaanse concerns echter hun best om de operatie te dwarsbomen, bang als ze waren dat hun nauwe banden met de Duitse (oorlogs)industrie aan het licht zouden komen. Een onthullend boek, dat zich – zoals president Roosevelt ooit zei over de geschiedenis van IG-Farben- laat lezen als een detective.

Operatie Safehaven | 432 pagina’s | Uitgeverij Boom | april 2006 | ISBN 9789085062523