Leonie

(heruitgave)

Boek Leonie van Gerard AaldersHet leven van Nederland meest intrigerende dubbelspionne, gereconstrueerd op basis van geheime archieven

In 1925 vestigt Leonie Pütz, 24 jaar oud, zich in het Amsterdam van de roaring twenties. Dankzij haar acteertalent weet deze bedwelmende schoonheid, afkomstig uit het Duitse Aken, vrijwel direct door te dringen tot de top van het Nederlandse toneel en speelt daar met de grootste namen van deze tijd.

Niemand kent echter haar achtergrond als spionne voor Duitsland, weinigen weten dat ze ook voor Nederlandse, Engelse en Franse inlichtingendiensten actief is. Leonie Reiman (haar schuilnaam) beheerst het spionagevak tot in de finesses en ze verstaat de kunst haar informanten datgene te ontlokken wat ze niet van plan waren ooit prijs te geven. Mannen op hoge posten, onder wie verschillende ministers en een procureur-generaal met veel macht, vallen voor haar geraffineerde charme en scherp intellect, anderen raken levenslang verstrikt in haar web.

Als ze tijdens de oorlog twee rivaliserende Duitse geheime diensten tegen elkaar uitspeelt, wordt ze gearresteerd en met een doodvonnis naar Ravensbrück gestuurd. Ze weet de nachtmerrie van dit vrouwenconcentratiekamp op inventieve wijze te overleven en speelt na haar terugkeer een prominente rol in het Bureau Nationale Veiligheid, Nederlands eerste naoorlogse inlichtingendienst.

Leonie’s rol wordt in deze verbijsterende biografie geanalyseerd op basis van diepgaand archiefonderzoek. Het boek schetst het leven van een spionne waarin niets is wat het lijkt en waar schijn en werkelijkheid naadloos in elkaar overvloeien. Waarom werd ze aangeklaagd voor oorlogsmisdaden? Welke bekende Nederlanders kon ze chanteren en naar haar pijpen laten dansen? Ook de prangende vraag of prins Bernhard zich in 1942 bij Hitler heeft aangeboden als gouverneur voor Nederland (hoogverraad!) gaat dit boek niet uit de weg. Toen Leonie, totaal aan lager wal geraakt, in 1978 voorgoed de ogen sloot, slaakte menig Nederlander een zucht van verlichting.

Mata Hari? Vergeleken bij Leonie was zij een onnozel dorpswicht.