Het Lockheed-schandaal

Wapenindustrie smeergeld corruptie

Het Lockheed-schandaal dat in 1975-1976 aan het licht kwam, bracht de regeringen van een aantal West-Europese landen, Azië en het Midden-Oosten in de grootst mogelijke verlegenheid. ‘Lockheed’ sproot voort uit ‘Watergate’, dat andere schandalencomplex dat in 1974 voor het gedwongen aftreden had gezorgd van president Richard M. Nixon.

Waar Watergate synoniem werd met schandalen, omkoping en corruptie in de Amerikaanse politiek, ging Lockheed verder: niet alleen de Amerikaanse politiek maar ook die van (vooral) Japan, de Bondsrepubliek Duitsland en Italië werd bezoedeld vanwege contacten met de vliegtuigbouwer uit Californië die niet door de beugel konden. Ook in Nederland veroorzaakte ‘Lockheed’ een groot schandaal, toen aan het licht kwam dat nota bene prins Bernhard zich had laten omkopen door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed, net als trouwens door diens concurrent Northrop.

Hoewel het harde bewijs voor de omkoping nooit is geleverd wees alles erop dat de prins smeergelden had ontvangen. Corruptie, omkoping, smeergeld en wapenhandel, al die ingrediënten komen in dit boek uitgebreid aan de orde, inclusief de duistere figuren die achter de schermen opereerden om de wapenhandel in de gehele wereld gaande te houden, figuren die zich bezighielden met de beïnvloeding, bewerking en omkoping van nationaal bekende politici.

Het Lockheed-schandaal | 208 pagina’s | Uitgeverij Boom | november 2011 | ISBN 9789461055644